Nyhet: Nästa hus byggs under tak

Allt större hus byggs som volymhus. Heikius Hus lägger som bäst grunden till två parhus på Nybo-området i Vörå där fyra traditionsenligt byggda parhus är nästan inflyttningsklara. De nya skall byggas i fabrik.

Husfabrikens försäljningschef Maria Eriksson känner inte till nån annan som fabriksbyggt parhus men trenden är solklar. -Det går i princip även att volymbygga radhus och vi har planer på det, säger hon. -Förr har vi inte upplevt behovet men vartefter vi skickar iväg volymhus märker vi hur bra systemet är. Det är en stor fördel att bygga i fabrik där vi har fullständig kontroll. Det är varmare och bekvämare att bygga under tak.

Nybohusen som fabriksbyggs får ytan 157 kvadratmeter plus en inredningsbar vind på 20+20 kvadratmeter. Eriksson berättar att tre volymer placeras bredvid varandra. Hon säger att det är viktigt att planera så att det inte blir onödiga kopplingsarbeten. Nybohusen är planerade så att köket och alla våtutrymmen finns i den mittersta volymen. Ovanpå den finns vindsrummen.

Vörå-Maxmo kommun utlyste en tävling om Nybo. Byggföretagen fick planera området och ge anbud. Det visade sig att endast heikius Hus gav anbud. Företaget har tidigare på samma sätt byggt ut Tallbackaområdet. I två Nybolägenheter har köpare redan flyttat in. I och med att de två sista parhusen byggs snabbt i fabriken i Kaitsor är hela området inflyttningsklart redan i februari nästa år. Maria Eriksson säger att lägenhetsförsäljningen gått över förväntan. heikius Hus har två lägenheter osålda. Kommunen har köpt fyra lägenheter som skall säljas vidare eller hyras ut. Hon säger att det kommer att finnas folk i alla åldrar på området då inflyttarna är såväl pensionärer som unga familjer som köper sin första bostad.

Parhusen kostar ungefär detsamma per kvadratmeter som andra hus. Folk köper lägenhet i parhusområden för att det är bekvämt att ha allt färdigt. Det finns ett bostadsbolag som tar hand om allt från gräsklippning till försäkringar. Och lägenheterna är lätta att sälja vidare, säger hon. Nybo finns nedanför Londberget. Det är mindre än en kilometer till centrum. Enligt försäljningschefen har det också visat sig vara till fördel att sportplanen ligger nära. Parhusen värms upp genom vattenburen golvvärme med valbar energikälla. I fallet Nybo är det el.

På granntomten i söder finns plats för ytterligare fyra parhus eller åtta lägenheter. heikius Hus börjar ta emot intresseanmälningar i början på nästa år. Om intresse finns bebyggs området från och med nästa höst. Det är ännu öppet om de husen byggs i storelement på platsen eller som volymhus i fabrik.

heikius Hus har 24 anställda och sysselsätter dessutom en rad specialfirmor. Maria Eriksson säger att husfabriken kommer att ha full sysselsättning i vinter. -Vi har mera förfrågningar än vi hinner med. Det beror på flexibiliteten, att vi bygger såväl volymhus som hus i storelement.

Stig Svens 7.11.2007 kl. 22:53

Vbl-artikel