Besökare gillar ekologi-temat

HBL 11/7 2008Johannes Tervo

STRAM TIDTABELL. Först i april 2007 inleddes byggandet på mässområdet efter diverse bevärsprocesser.

BOSTADSMÄSSAN I VASA


Besökare gillar ekologi-temat

Publicerad: 11/07 21:23 ›uppdaterad: 14/07 12:25

Bostadsmässan öppnades i Vasa i går. Enligt några besökare missar mässan ett av sina teman när de flesta husen är väldigt dyra, medan den slår spiken på huvudet när man informerar om energieffektivitet. För utställarna är mässan en viktig kanal för att nå nya marknader.

Regnmolnen hängde tunga över Sunnanvik i Finlands soligaste stad Vasa i går när den 39 bostadsmässan invigdes.

 

Trots vädret var det nöjda och stolta arrangörer som kunde se bostadsminister Jan Vapaavuori öppna mässan enligt tidtabellen. Bostadsmässan har förverkligats på rekordtid. Ännu på torsdagen ekade hammarslagen mellan husen och de sista gräsmattorna såddes in. Så sent som i slutet av 2004 beslöt stadsstyrelsen i Vasa att arrangera mässan, i samarbete med andelslaget Finlands bostadsmässa. Det egentliga byggandet kunde efter olika besvärsprocesser inledas först i april 2007.

 

– Efter allt detta är det något av ett under att vi i dag kan inviga bostadsmässan, sade stadsdirektör Markku Lumio i sitt öppningstal.

 

Dyra hus

Bland besökarna under öppningsdagen fanns Pia-Liisa Orrenmaa och Esa Jumppanen med sonen Samuel, fem år. Familjen som är bosatt i Esbo passade på att besöka bostadsmässan i samband med en annan resa till Österbotten.

 

Eftersom esboborna är i slutskedet av att planera renoveringen av sitt egnahemshus är det främst olika ytmaterial som intresserar.

– Det är en helt annan sak att se ett färdigt badrum med ett visst kakel än att se en platta hos försäljaren, säger Esa.

 

Efter att ha gått runt bland de tjugo egnahemshusen på Flygekorregatan har både Esa och Pia-Liisa svårt att identifiera sig med vad de sett. Ett av mässans teman är Hemföralla, något som klingar illa när man ser på kostnadsförslagen för husen. De flesta ligger över 400 000 euro, och det lägsta runt 270 000 euro.

 

– Priserna på de här husen är sådana att det inte är att tänka på för en vanlig familj med två löntagare, om man inte vill dras med bostadslånet hela livet. Jag har förstått att bostadsmässans syfte ursprungligen var att erbjuda vanligt folk olika lösningar för sitt byggande, men det här liknar mer en drömfabrik, säger Pia-Liisa.

 

Pia-Liisa och Esa skulle gärna se en mera jordnära bostadsmässa med ett mindre avstånd mellan konsument och planerare.

– Det känns som att "här och nu" känslan fattas. Kanske temat för nästa års bostadsmässa kunde vara "Under 200 000 euro", utbrister Esa, smått ironiskt.

 

Men om mässans första tema klingar illa, så låter det andra desto vackrare i Esas och Pia-Liisas öron. Inom ramen för temat Ekologisktbyggande finns en så kallad Energiklinik. I praktiken en informationspunkt som upprätthålls av Motiva. Där kan konsumenten få råd och information om energieffektivt byggande och boende, något som esbofamiljen tänker utnyttja.

 

– Det börjar bli en rent akut sak för oss eftersom vi eldar med olja, och alternativen är många. Det är svårt att avgöra vad som i slutänden blir det bästa, säger Pia-Liisa.

 

Stor satsning

För utställarna var det en lättnad att se de första mässbesökarna ströva omkring bland husen.

– Just nu njuter jag bara. Det har varit ett tufft jobb att få allt färdigt i tid, och man vill ju ha allt i tipptopp skick när det börjar. Men det är lön för mödan att se folks leende när de kliver in i huset, säger Maria Eriksson, ansvarig för försäljningen på Heikius Hus i Vörå.

 

Trots att familjeföretaget Heikius Hus är relativt litet tvekade man inte att gå in för en stor satsning på bostadsmässan, genom att bygga två parhus med fyra lägenheter på 120 kvadratmeter var.

– Det här är ett väldigt bra sätt för oss att visa vad vi kan och nå ut till nya marknader. Vi ville planera området och lägenheterna själva, därför försökte vi inte ens sälja lägenheterna före mässan, säger Eriksson, som räknar med att få lägenheterna sålda under eller efter mässan.

 

Bostadsmässan pågår fram till den 10 augusti.

 

TOMAS KARLS

tomas.karls@hbl.fi